dilluns, de gener 01, 2007

Quinze discos del 2006

1 NEAL CASAL No wish to reminiscense: per ser un gran disc de pop, ple de cançons vibrants. Un cert to crepuscular, de sàvia revisió artística, lliga a la perfecció amb una producció contemporània i actual. Addictiu.
2 CAT POWER The greatest: petits clàssics enllaunats en un disc que es fa escoltar una vegada i un altra. Cat Power defuig l'artificiosa temptació de fer un disc de soul retro i actualitza la fórmula. Encara que no ho sembli, profundament Chan Marshall.
3 ALEJANDRO ESCOVEDO The boxing mirror: intensitat i força en l'últim disc del gran oblidat Alejandro Escovedo. Arizona és, diria, la millor cançó de l'any. Producció de John Cale.
4 PAUL SIMON Surprise: més enllà dels paisatges sònics de Brian Eno... les cançons i les sinceres lletres de Paul Simon marquen magistralment un 'retorn' amb estil... i emoció.
5 ANTONIA FONT Batiscafo katiuscas: continua la 'ratxa'. I que duri.
6 BOB DYLAN Modern times: és brillant, perfecte... però en el fons no aporta res de nou a la triologia. Però... i què?
7 DAVE ALVIN West of the west: superb. Un viatge pels cantautors de Califòrnia filtrats per la veu profunda de Dave Alvin. Un exemplar disc de 'covers', potser el seu millor disc?
8 TOM WAITS Orphans: exhibició implacable de força i poesia en estat salvatge. Corprenedor, emocionant... un viatge al•lucinat a un univers únic, únic, únic, únic, únic...
9 ELVIS COSTELLO & ALLEN TOUSSAINT The river in reverse: un disc a dues veus, a quatre mans... que va més enllà del crit d'alerta pel Katrina. Urgència, convicció... ofici. Però també tota l'ànima que un espera de dos petits mestres.
10 OLLABELLE Riverside battle songs: aquest hauria de ser el relleu coral de la norah jones. Americana accessible, ben arranjada, atractiva, comprensible.
11 SUSAN TEDESCHI Hope and desire: produït per l'auster Joe Henry, Hope and Desire és una declaració d'amor al blues. Una veu impressionant i una delicada selecció de temes, on destaca el You've got the silver dels Stones.
12 AIMEE MANN One more drifter in the snow: un disc de nadales que és alguna cosa més que un disc de nadales.
13 NEKO CASE Fox confessor brings the flood: acompanyada de la gent de Calexico, una esplèndida col•lecció de cançons. Pop ben tersat, intens, imaginatiu.
14 DAYNA KURTZ Another black feather: una gran dama. El seu disc més difícil i fosc, però també, potser, el més rodó.
15 ELTON JOHN The Captain and the kid: una mena de retorn en forma de disc conceptual. Sir Elton no necessita cap Rick Rubin ni cap Joe Henry. En té prou per fer el que sempre ha fet. Passant de tot. Això és bo... i dolent. Depèn de com es miri. En aquest cas, és més aviat bo. Les cançons aguanten i són creïbles.

10 CONCERTS DEL 2006

. LUCINDA WILLIAMS Shepherd's Bush (Londres)
. JEFF TWEEDY Primavera Club (Barcelona)
. THE MAGIC NUMBERS Razzmatazz 2 (Barcelona)
. VINICIUS CANTUARIA Apollo (Barcelona)
. NORTH MISSISSIPPI ALL STARS Apolo (Barcelona)
. DIRTY DOZEN BRASS BAND Zorrilla (Badalona)
. DRIVE-BY TRUCKERS Primavera Sound (Barcelona)
. CAT POWER Primavera Club (Barcelona)
. THE FLAMING LIPS Primavera Sound (Barcelona)
. DAVE OLNEY Pedrera (Barcelona)

Etiquetes de comentaris: