dilluns, de maig 26, 2008

Indiana Jones és l'ironia

Les noies que teníem assegudes al costat devien rondar la vintena. Era la primera vegada que veien l'Indiana Jones en la pantalla gran d'un cinema, o això em va semblar entendre de la seva conversa críptica i entretallada. Menjaven dos entrepans comprats en una cadena de menjar ràpid, s'ensenyaven fotos en el mòbil mentre passaven els tràilers i estaven assegudes d'una manera inimitable (a la meva edat, almenys) amb les cames desafiant la butaca del davant. Però la seva mirada, al començar la pel·lícula, no era molt diferent de la nostra, curiosament. Potser el seu pare, potser una germana, o un grup d'amics els havien transmès l'emoció per aquest gènere que, tan poc rigorosament, diem que conté 'aventures com les de tota la vida'. ¿Què vol dir "aventures com les de tota la vida"? De quines aventures parlem? O millor, de quines vides? La manera d'explicar aventures és avui molt diferent a la de Howard Hawks (naturalment), però també és diferent de la manera de fer-nos patir i emocionar de la casa Spielberg (i això és menys evident). Peter Jackson fa les coses d'una altra manera, és clar. Per no parlar dels germans Wachowski. Però en la sèrie d'Indiana Jones, Spielberg converteix aquesta contradicció entre passat i present en virtut: les aventures del seu valent arqueòleg guanyen valor per la tendra i respectuosa ironia amb la qual fa córrer el metratge pels paisatges d'un cinema que ja no es fa. ¿Es pot disfrutar amb les aventures d'Indiana Jones sense entendre -i estimar- aquest cinema trepidant i imaginatiu, al qual ret homenatge? Potser les noies que tenia al costat sabien més de 'manga' que del senyor dels Anells, més de Herbert que dels Rolling Stones, però, d'alguna estranya manera, entenien i apreciaven que l'austeritat fa parella amb l'elegància a l'hora de filmar una baralla, situada en perfecte equilibri entre l'screwball i l'slapstick. I per mostra un botó: els cops de bastó al bar de la facultat i la posterior persecució amb la moto estan plantejats de forma brillantíssima. Memorable. Uns pocs minuts de cinema majúscul, que fins i tot ens permeten oblidar un desenllaç que peca del mateix que fallen les altres pel·lícules de la sèrie: aquest excés de sobrenaturalisme efectista, desprovist de tota ironia, massa seriós i transcendent!

Etiquetes de comentaris: ,

3 Comments:

Blogger CARLES ARMENGOL said...

Jo em quedo amb la primera part de la pel·lícula: els títols de crèdit que ens situen de ple en una època molt concreta dels Estats Units, l'escena del magatzem, la formidable escena de la ciutat de pega, l'aparició del fill a l'estil Marlon Brando i la increïble cursa en moto. Per a mi, això és INDIANA JONES. Després d'això ve cinema ben executat, amb intermitències brillants i amb ironies ben portades (el barret que vola als peus del fill, cap al final de la peli).

Crec que Spielberg es bo en els detalls. Els detalls de l'ambientació (creïble en tot moment), els detalls de guió (l'aparició de l'Indiana), els detalls humorístics, etc... També es bo en tot lo altre, però a mi una persecució de 20 minuts on la única cosa que val és córrer... no em diu gairebé res. Em pot semblar molt ben feta, però ja està. És com el DragonKan, que produeix el mateix efecte... però dura menys.

M'agrada la saga de l'Indiana. M'agrada molt, però també és cert que aquest últim lliurament havia de contentar a un públic diferent del de fa 15 o 20 anys. No és que faci moltes concessions (Spielberg es manté bastant fidel a l'esperit original), però n'hi ha. Suposo que les noies de l'entrepà ho deurien agraïr.

10:49 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Ei Oriol,
Jo rondo la vintena i per mi la saga d'Indiana Jones és un classic!!

Joan

7:58 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Hello all
cheap diazepam
Facts about ValiumOrder Valium (Diazepam) meds at one of reliable online pharmacies.
[url=http://www.scrapbook-paradise.com/]valium 10 mg[/url]
For any signs of allergic reactions like breathing difficulty, hives (urticaria), look for medical assistance.
http://www.scrapbook-paradise.com/ - valium price
Read the prescription label for you to be guided properly.

11:30 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home