dimecres, de juliol 04, 2007

Neologismes en bona hora

Vet aquí, apreciats lectors... el gadget! Els periodistes ja l'han incorporat a la maleta d'utilitats, i aquest és, diria, el millor termòmetre per jutjar-ne l'extensió. També la nostra llista de regals d'aniversari o de nadal --això que els anglesos, que tenen una paraula per tot en diuen wishlist-- n'és ben plena, de gadgets, encara que no en diguem així, encara que en dissimulem la volatilitat envoltant-lo d'una funcionalitat, no sempre contrastada... ni contrastable.

Gadget fa de mal traduir, com tots aquests anglicismes que troben el seu lloc en la nostra quotidianitat tecnològica a penes sense trobar-hi resistència. Trasto? Artilugi? Complement? És curiós que una de les primeres definicions que em venen al cap sigui, precisament, la de 'trasto', com si ni tan sols jo, usuari habitual d'aquesta mena d'artefactes en la seva versió MAC, ni tan sols hi acabés de veure'n el sentit.

Carregadors, GPS, lectors de targetes, discs durs externs, televisions de plasma, dvd portàtils... No cal dir que alguns d'aquests elements no només són útils, sinó que en alguns casos són fins i tot eines de treball.

Però diria que el 'gadget' no es defineix per l'objecte en si, sinó per l'ús (o el no ús) que se'n fa. Molt propi del nostre temps, l'actitud mana sobre el que és material.

La BBC dedica als gadgets aquest interessant article. Aquests petits (o grans) complements electrònics estan amenaçant els estalvis d'energia aconseguits en altres àmbits (bombetes de baix consum, millora de l'eficiència d'alguns aparells, etc).

I ho fan perquè alguns d'ells, rera el prestigi de la novetat, no tenen ben resolt (hi han passat de puntetes, vet aquí) el comportament en la despesa de l'energia, o bé no són útils i necessaris, o bé, senzillament, substitueixen aparells encara útils. El gadget l'associem a l'alegria consumista d'un dissabte a la tarda... i no a la necessitat.

Article publicat a Sostenible.

Etiquetes de comentaris: