dijous, de juny 21, 2007

En el paradís del petroli, un oasi?

En el paradís del petroli, que és el desert de la vida, un projecte que a hores d'ara sembla més a prop de la ciència ficció que del planejament urbanístic preveu la realització de la primera ciutat del món sense emissions (o amb les emissions neutralitzades, millor dit). El projecte, valorat en cinc bilions de dòlars nordamericans, convertiria una gran urbanització; situada a prop d'Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units; en una ciutat lliure de cotxes, amigable amb els vianants, alimentada amb energia renovable i envoltada de 'granges de vent i sol. Tot plegat, al bell mig d'un gran desert, talment un oasi del bon govern. La ciutat no té carrers, però si que té nom: Masdar (que vol dir recurs, en àrab). En parla l'agència IPS en aquest article.

L'estudi de Foster + Partners ha planificat la nova ciutat, que tindrà la forma d'un quadrat de 6 km, similar a les antigues ciutats emmurallades assíries, es pot llegir en la pròpia pàgina web del prestigiós estudi d'arquitectura. El projecte està patrocinat per l'Abu Dhabi's Future Energy Company. Serà interessant prendre nota de les incidències i dificultats amb que es trobin els promotors de la idea: al capdavall, Masdar, serà un gran laboratori del qual poden sortir altres projectes valuosos.

No deixa de ser curiosa, tanmateix, la fabulosa i descarada artificialitat que respira aquesta actuació. Hi ha dues sospites que m'assalten ràpidament: intel·ligent reconversió o luxós rentat d'imatge? És possible fer una ciutat amb les emissions neutralitzades amb la petja negra dels 'petrodolars'? Però més enllà d'això... La sostenibilitat és alguna cosa més que la falta d'emissions de C02. Té a veure també amb l'equitat social, amb la participació, que són els elements intangibles que segur que no surten en les projeccions impol·lutes de l'estudi de Foster. A l'estrella/arquitecte anglesa segur que li fan nosa, perquè li fan enlletgeixen la foto, i als 'cacics' dels Emirats Àrabs segur que no en volen sentir ni parlar... per les raons que és sobrer fins i tot anomenar!

Publicat a Sostenible.

Etiquetes de comentaris: